De Lewis Hoodie-hack oftewel een trui met schuine rits op aanvraag


Voor zoonlief naai ik heel weinig. Veel te weinig, dat had je vast al opgemerkt. De iets minder oplettende lezer weet misschien niet eens dat er hier niet alleen een dochter rondloopt. Tijd om de schade wat in te halen!


Thias is heel gemakkelijk als het op kleding aankomt, dus het is eigenlijk best wel dankbaar om voor  hem te naaien, maar hij weet wel héél goed wat hij niet graag heeft. Lange broeken bijvoorbeeld. Als hij acht maanden in soepele shorten heeft rondgelopen, is het geen sinecure om hem eind november in een lange broek te krijgen. Van truien die moeilijk over zijn hoofd gaan, houdt hij ook niet. Groothoofdigheid hebben beide kinderen hier van de mama geërfd ... kuch ... iets met veel hersenen ... kuch.


Voor ik eind november op naaiweekend vertrok, had hij een duidelijke wens: een trui met rits. "Een schuine rits, mama!" Ik vond in één of ander naaitijdschrift een patroon met een schuine rits, maar aangezien mijn zevenjarig reusje maat 128 al lang gepasseerd is, was dat patroon geen optie. La Maison Victor bracht de redding, want het mag dan een peuter zijn op de foto in het boekje, de Lewis Hoodie gaat tot maat 176!Ik heb natuurlijk wel een en ander aangepast om tot dit resultaat te komen. In een van de twee schuine lijnen verwerkte ik een rits in plaats van de polosluiting. Daarvoor moest ik de tailleband dan ook op die plaats schuin doorknippen en een beleg aan de rits toevoegen. De zak gaat daardoor maar aan één kant open, maar is no steeds lekker diep. De kap liet ik weg en verving ik door een opstaand kraagje. Kappen worden hier zelden opgezet (behalve die van de jas natuurlijk), 'frotselen' altijd onder de jas, nemen veel stof in en betekenen meer naaiwerk, dus dat was geen moeilijke keuze. Een gat in de markt als je 't mij vraagt, die truien-met-rits-zonder-kap! En nee, dan bedoel ik niet de 'bomber jack', ik hoor het je denken, dat is toch niet helemaal hetzelfde.Ons naaiweekend startte met een privé-verkoop bij LanaLotta in Leuven. Mijn stofjes had ik al (zelfs al eens eerder gebruikt ook), maar een bijpassende rits nog niet. De dames van LanaLotta keken behoorlijk raar toen ik een flashy groene rits koos bij mijn petrolblauwe stofstaaltje, maar ik vind het een heel toffe combinatie en Thias is het ermee eens. ;-) Elastische paspel was er niet in dezelfde kleur, dus werd het biais.


Zoonlief was heel content met zijn trui met schuine rits en meneer lielebeesje zei zelfs dat hij er zo ook wel eentje zou willen. Het schoonste compliment!


Ik heb veel geleerd bij het naaien van deze trui: de aanpassingen aan het patroon maken, de werkvolgorde in dat geval (en dat ik beter zoomband had gebruikt aan de rits, dat onthou ik zeker!). Alleen wel jammer dat ik de lengte van mijn reusje nog onderschat had. De trui past perfect, maar zal niet lang meegaan. De mouwen zijn nu al te nipt, maar misschien zet ik er nog wel een stoere band tussen in de voeringstof. En dan begin ik aan een nieuwe versie, twee maten groter (of in mannenmaat?) ...


Patroon: Lewis Hoodie (aangepast), La Maison Victor 2/2015.
Stoffen: Pauli.
Deelbare blokrits en elastische biais: LanaLotta.

9 opmerkingen

 1. Coole trui voor je zoon! Zijn soortgenoot loopt bij ons thuis rond, zeker wat betreft de korte broeken ... Ik dacht dat dit in het eerste middelbaar snel zou veranderen, maar we hebben hem toch met lichte dwang aan de lange broeken gezet in november. (En dit vooral omdat zijn shorten echt versleten waren en er nog een aantal perfecte lange broeken in de kast lagen).
  Deze sweater maakte ik al twee keer voor mezelf, maar deze versie met rits onthoudt ik dan weer voor de zoon! Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, hier waren alle lange broeken juist te kort wegens bijna een jaar niet gedragen. ;-)

   Verwijderen
 2. Hij staat er prachtig mee! Ik ken wel iemand met een kleiner maatje die de trui wil adopteren als de mouwen te kort worden 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft 'm nog maar één keer aangehad, nog eventjes geduld. 😘

   Verwijderen
 3. Heel mooi! En dezelfde wensen hier van de zonen: met nieuwjaar zijn ze in korte broek naar oma gegaan :-D. Echt een hele toffe trui!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!

Mogelijk gemaakt door Blogger.