vrijdag 26 december 2014

Receptjes: cheesecake en mangosorbet, lactose- en sojavrij

Bij kerstavond is het traditie dat mijn schoonmoeder de hoofdschotel maakt en dat de andere gangen (hapjes, soep en dessert) gemaakt worden door de zonen en schoondochters. Dit jaar mochten wij voor het dessert zorgen. De voorwaarden:

1. Niet al te veel werk meer op het moment zelf. Enkel 'mise en place', zou Jeroen zeggen.
2. Een beetje kindvriendelijk.
3. Volledig lactose-, soja- en chocoladevrij, want ik wilde niet dat mijn schoonzus iets aparts kreeg, maar gewoon kon mee-eten met de anderen.
4. Ik kan het nooit bij één ding houden, een dessertbordje dus.

De zoektocht naar ideeën begon en mijn Pinterest-bord met recepten geraakte weer wat voller. Om een lang verhaal kort te maken, het werd cheesecake met mangosorbet en vers fruit. En het was nog lekker ook!




Ik heb de recepten niet zelf uitgevonden, maar wel één en ander aangepast en omgerekend, dus ik deel ze graag met u!


Lactose- en sojavrije mini-cheesecakes
Dit recept is bedoeld om mini-cheesecakejes te maken in een muffinvorm.
Voor 12 cheesecakejes:

Ingrediënten:
Bodem:
- een half pak of ca. 130 g Bastogne-koekjes. dat was de enige speculaas zonder 'sporen van melk of soja' die ik kon vinden, anders had ik er zelf gebakken.
- 50 g kokosolie, o.a. te koop in de natuurwinkel. Of neem boter die geschikt is.
Wil je compleet 'vegan' gaan, dan vervang je het bovenstaande door:
- 1 cup medjool dadels
- 1 cup walnoten of amandelen
Vulling:
- 1,5 cup of ca. 200 g ongezouten cashewnoten
- 1/4 cup of 125 ml citroensap. Ik gebruikte limoensap en zou er volgende keer wat minder in doen, bv. 100 ml.
- 1/3 cup of 80 ml kokosolie
- 1/2 cup of 125 ml kokosmelk
- 1/2 cup of 125 ml ahornsiroop (oftewel maple syrup). Ik had dat niet in huis en gebruikte agavesiroop. Ging even goed. Honing kan ook. Ik gebruikte iets meer om het zure van de limoen wat te compenseren.
- wat verse bosbessen en / of bosbessenconfituur. Frambozen(confituur) kan ook.

Bereiding:
Bodem:
- Verkruimel de speculaaskoekjes. Ik doe dat in het hakmolentje dat bij onze mixer hoort.
- Smelt de kokosolie indien nodig (30 seconden in de microgolfoven).
- Meng de verkruimelde speculaas met de kokosolie.
- Neem je muffinvorm. Je kan deze invetten met kokosolie en in het oorspronkelijke recept staat de tip om er overal een reepje bakpapier (of reepjes van een broodzak) in te leggen, zodat je de cheesecakejes er later gemakkelijk uit kan trekken, maar ik gebruikte gewoon papieren muffinvormpjes en sloeg het invetten dus over.
- Schep in elk vormpje wat van het speculaasmengsel en druk aan met een cocktailstamper of de bodem van een glas.
- Zet in de diepvriezer om op te stijven.




'Vegan' alternatief:
- Week de dadels 10 minuten in warm water en laat uitlekken.
- Hak ze fijn in de keukenrobot tot ze een bal vormen. Haal ze eruit.
- Doe de noten in de keukenrobot en maal ze tot meel.
- Voeg de dadels toe en meng.
- Vorm de bodem zoals hierboven beschreven.

Vulling:
- Opgelet, je moet de cashewnoten 4 à 6 uur op voorhand in water weken en dan laten uitlekken.
- Doe alle ingrediënten voor de vulling in de keukenrobot of blender (of dat hakmolentje) en mix tot een glad mengsel (duurt ongeveer een minuut, indien nodig tussendoor eens omscheppen of wat vocht - sap of siroop - bijvoegen).
- Haal de muffinvorm uit de diepvriezer en verdeel het mengsel over de 12 vormpjes. Tik eens met de vorm op het aanrecht als er bubbels in zitten.
- Optioneel: voeg wat bobessenconfituur toe in elk vormpje en maak een paar spiraalvormige bewegingen met een cocktailprikker of satéstokje.
- Dek af met plasticfolie en laat 4 à 6 uur opstijven in de diepvriezer. Je kan ze 1 à 2 weken bewaren.




Serveren:
- Haal ze ca. 10 minunten op voorhand uit de diepvriezer en verwijder de papieren muffinvormpjes.
- Werk af met verse bosbessen.

Bron: aangepaste versie van dit recept (Minimalist Baker).


Lactose- en sojavrije mangosorbet
Dit is zeker genoeg voor 12 bolletjes bij de cheesecakjes, als je er op voorhand niet te veel van snoept ...

Ingrediënten:
- 3 cups of ca. 500 g bevroren mangostukjes. Verse mango snijden en invriezen is natuurlijk een optie, maar ik haalde gewoon een zak in de Colruyt.
- 1/2 cup of 125 ml ongezoet ananassap. Volgens het recept is sinaasappelsap ook mogelijk. Ik had geen van beide in huis, dus ik gebruikte appelsap. Vond ik wel passen, aangezien dat appelsap gemaakt is van de appels uit de tuin van de schoonouders.
- 1/4 cup of 60 ml amandel- of kokosmelk. Ik gebruikte de kokosmelk die ik overhad van de cheesecakejes natuurlijk.

Bereiding:
- Doe alles in de blender (of dat hakmolentje) en mix tot een glad mengsel. Om mijn hakmolentje wat te sparen, had ik de mangoblokjes wel al iets op voorhand uit de diepvriezer gehaald.
- Je kan het onmiddellijk opeten (heb ik natuurlijk uitgeprobeerd) of laten opstijven in de diepvriezer.






Serveren:
- Haal de sorbet 15 à 20 minuten voor het serveren uit de diepvriezer.
- Schep in bolletjes.

Bron: dit recept (Perry's Plate).


De 'mise en place'
Ik trok zo'n fancy streepje bosbessenconfituur op elk bordje en zette daar het cheesecakeje bij. Vervolgens schepte ik er een bolletje mangosorbet naast, met een vers muntblaadje erop (nog uit de tuin!). Ik garneerde met vers fruit: bosbessen, mangoreepjes, kiwi en sterfruit. Tot slot strooide ik er wat van het speculaaskruimelmengsel over dat ik nog overhad van de bodem van de cheesecakejes.




Smakelijk!


Ik moet zeggen, met het zoeken naar geschikte recepten is er een beetje een wereld voor mij opengegaan, ik vond het heel leuk om te experimenteren. Vooral van de mangosorbet was ik heel tevreden: maar drie ingrediënten, vijf minuten werk, meteen consumeerbaar en een gezonder alternatief voor ijs. Dat gaat hier nog veel gemaakt worden!*

* Trouwens, als je bevroren plakjes banaan mixt (eventueel met stukjes chocolade), heb je ook in één-twee-drie een lekker ijsje!


Worden onze kerstdessertjes de jouwe bij Oud of Nieuw? Ik hoor het graag!

Fijne feesten nog!


dinsdag 23 december 2014

Dames en heren, appelen en peren ...


... boeren en boerinnen, het circus concert gaat beginnen!


Jawel, na bijna twee jaar werd dit stofje eindelijk omgetoverd tot een concertbloesje! Voor wie niet mee is: ik speel in een harmonie en onze outfit voor het concert is zwart met een rood accent. Bijna twee jaar geleden kwam ik bij Pauli een stofje tegen dat aan die eisen voldeed en ik nam anderhalve meter mee naar huis. Toen bestond mijn blog een jaar en stelde ik een prijsvraag: wat te maken met het stofje? Het winnende antwoord was de Washi Dress van Made by Rae, in tuniekversie welteverstaan. En toen bleef het stofje liggen. Deadlines van concerten kwamen en gingen.




Afgelopen zomer maakte ik eindelijk een testversie van de Washi Tunic. Geen onverdeeld succes, zo bleek. En dus moest ik op zoek naar een alternatief. Er ontstond een hele lijst van mogelijkheden, gaande van een bestaand bloesje overtekenen tot allerlei bloesjes en bovenstukken van kleedjes uit La Maison Victor, maar niets kon me overtuigen. Tot Griet en Lies in Zo Geknipt! 2 met de ideale oplossing kwamen: recept 11, voor appelen en peren, oftewel een bloesje op maat, waar ik bovendien maar een klein stukje van het stofje voor nodig had (want een gans bloesje uit dat stofje was intussen nogal overweldigend geworden in mijn hoofd; danku, Mieke, om het goede voorbeeld te geven). En zo geschiedde!




Nu moet je weten dat ik (nog) geen overlock* heb en mij meestal zo ver mogelijk van stretchstof houd, maar dit patroon heeft mij duidelijk over de streep getrokken: wat een gemak, die overlocksteek! Mijn tricotangst is nu een pak minder en ik durf eindelijk te geloven dat het kan, een kledingstuk in elkaar steken in een uurtje (of twee).

* Ik heb mezelf opgelegd dat ik pas een overlock mag kopen als de zolder opgeruimd is en ik daar een naairuimte heb ingericht. En nee, Sarah, dat is nog steeds niet in orde! ;-)




Het reken- en tekenwerk was een eitje, al heb ik bij het naaien het bloesje toch wat versmald om mezelf een beetje meer taille te geven. En bij een volgende keer (die komt er, neem ik mij voor) maak ik het misschien iets korter en in ieder geval wat breder aan de heupen, want daar was ik wat te optimistisch ...




Ik had in de Veritas prachtige vierkante rode knoopjes gekocht, maar op het moment van de waarheid waren ze onvindbaar (nog steeds eigenlijk). Al bij al vind ik ze ook helemaal niet nodig, het stofje in het middenpand is meer dan druk genoeg.

Zo, een bloesje waar ik blij mee ben en mijn tricotangst getemd, wat wil een mens nog meer?**

** Een paar Julia's in mijn geval, next op mijn to sew-lijst, we gaan verder op ons tricot-elan! ;-)


Patroon: Voor Appelen en Peren, recept 11 uit Zo Geknipt! 2.
Zwart stofje met rode bloemen, soort nepzijde: Pauli.
Zwarte punta di roma: Pauli.

zaterdag 6 december 2014

Vier

Vier jaar werd Thias, ergens begin ... ahum ... september. Het kwam er maar niet van om daar een berichtje over te schrijven en dat verdient die lieve schat natuurlijk niet. Dus maak ik het goed, al zijn we al drie maanden later ...


 Familieweekend Libin, eind juni 2014

Je ging vorig jaar samen met grote zus Lene naar de zwemles,
maar stiekem hoop ik dat je nooit echt leert zwemmen,
want zoals je je nu nog voortbeweegt als een hondje in het water,
dat is meeeeeegaschattig!


Kelchterhoef, juli 2014 

Je ging kamperen met moeke & opa en daar op die camping,
kon je plots alleen fietsen.
En oh ja, bij elk moment van concentratie of inspanning
verschijnt je tongetje uit je mond. ;-)



Augustus 2014 

We deden een fotoshoot in de tuin voor het Mara-bloesje van Lene,
maar jij wou - heel begrijpelijk - ook wat aandacht
(foei, voor jou wordt er nooit iets genaaid, dat moet veranderen).


Uit met Vlieg naar het Kasteel van Horst, augustus 2014 


 Hier toonde je dat op het einde van de zomer de courgetten onze oren uit kwamen
(een idee voor een berichtje dat de blog uiteindelijk nooit heeft gehaald), augustus 2014

Je kan zo lekker zot doen ...




   
Augustus 2014

... maar net zo goed serieus zijn.
Ik zie die beide kanten even graag!


Je groeit als kool en nadert grote zus qua lengte en gewicht,
maar oh, wat doet het pijn dat die superschattige krulletjes
bijna allemaal verdwenen zijn!


Verjaardagsfeestje met de familie, 7 september 2014


Nog een heel late gelukkige verjaardag, lieve, zotte, enthousiaste,
snelle, grote, knuffelige, sterke, vrolijke Thias!