En, hoe maak jij je granola?

Granola ... momenteel zéér hot in blogland en ver daarbuiten! Omdat niet iedereen een goodiebag met een pakje granola heeft of een gratis ontbijtpakket met granola mag uittesten, maar vooral omdat ik nogal eens, in real life en via Instagram, de vraag krijg hoe ik 'm maak, deel ik mijn recept graag met jullie (al ben ik niet echt een pionier op dat vlak in blogland)!




Ingrediënten voor één volle bakplaat:
  • 350 g havermout
  • 175 g mix van noten, uiteraard natuur en niet gezouten; bij ons: hazelnoot, amandel, cashew, walnoot, soms ook macadamia, pecan, amazonenoten ... afhankelijk van waar ik ze koop (in de Colruyt, in de Wereldwinkel, op de markt of in de natuurwinkel)
  • 50 g mix van pitten en zaden; bij ons: zonnebloempitten en chiazaadjes
  • 2 à 3 geprakte bananen (dankjewel, Miekemoeche, dat heb ik van bij jou!)
  • een (heel) flinke scheut agavesiroop
Optioneel:
  • bakvaste chocoladedruppels
  • een vijftal gehakte (medjool) dadels

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Prak de bananen in een kom (ik doe dit eerst, zodat ik geen aparte kom moet vuilmaken).
  • Hak de noten. Dat kan met de hand, maar ook in de blender of met het hakmolentje dat bij je mixer zit (van dat laatste ben ik een grote fan).
  • Voeg de havermout, de gehakte noten en de pitten en zaadjes toe aan de geprakte bananen.
  • Voeg een flinke scheut agavesiroop toe (of honing of ahornsiroop of een ander zoetstof naar wens). Het hoeft niet superzoet te zijn, maar ik vergat dit een keer toe te voegen en dat viel toch dik tegen ...
  • Voeg indien gewenst chocoladedruppels en gehakte dadels toe. Ik doe dit enkel als ik ook granolarepen wil maken.
  • Meng alles goed door elkaar, hier moet je je handen vuil maken!
  • Spreid alles uit over een bakplaat. Je kan deze eerst invetten of met bakpapier bedekken, ik gebruik zo'n siliconen bakmatje dat ik gewoon moet afwassen en dan kan hergebruiken.
  • Zet de bakplaat in de oven gedurende 20 à 25 minuten op 200° C. Roer om de vijf minuten alles eens goed om, want je wilt geroosterde granola, geen verbrande, en dat is nu net wat er anders aan de randen gebeurt.
  • Laat afkoelen en bewaar in glazen bokalen.




Wil je granolarepen maken, dan voeg je gehakte dadels toe voor extra kleverigheid en naar believen ook chocoladedruppels. Neem in dat geval een rechthoekige cakevorm, leg er een bakpapiertje in en vul de vorm met het mengsel. Druk dit een beetje aan, maar ook weer niet te hard: het mag achteraf niet uit elkaar vallen, maar het mag ook zeker niet te vast worden.




Ik eet mijn granola 's morgens het liefst met witte yoghurt en vers fruit. Als ik daar geen tijd voor heb, vervang ik het vers fruit al eens door een lepeltje (bosbessen)confituur.

Natuurlijk kan je eindeloos variëren met dit recept. Wat anderen erin doen en ik niet: kokosolie of een andere vetstof (ik verkies geprakte bananen!), allerlei bessen en gedroogd fruit (gojibessen, daar ben ik bijvoorbeeld echt geen fan van) ...






Smakelijk!


Als je weet dat ik zowat 30 jaar lang ontbeten heb met cornflakes en aanverwanten en dat ik tot voor kort absoluut geen fan was van noten of fruit in mijn eten, dan is het een hele prestatie dat ik ergens vorig jaar overstag ging voor 'overnight oats' (recept o.a. bij Verbeelding) en nu het meest geniet van een kommetje yoghurt met granola en fruit als ontbijt. De kinderen zijn er trouwens ook dol op: ze nemen met plezier een granolareep in plaats van een koekje mee naar school en de bokalen zien er al snel zo uit, als die kleine snoepers eraan kunnen:




En jij, heb nog granola- / ontbijttips?


13 opmerkingen

  1. Als ik verhuisd ben, ga ik dit recept meteen proberen. Krijg nu al goesting in ontbijt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak hem met bioappelsap..ook heel lekker en doe er ook wat kokos in ..leuke variaties mogelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Appelsap, dat moet ik onthouden, we hebben hier zelf appelsap van de schoonouders hun appels. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  3. ik maak hem precies hetzelfde als jij! Lekker hè!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooh, ik wist dat ik dat bananenidee van een blog had, maar ik wist niet meer van waar, ik ga mijn bericht aanpassen! Dankjewel!

      Verwijderen
  4. Bananen, dat heb ik nog nooit geprobeerd! Ik ben niet zo'n kei in recepten volgen, dus meestal bestaat mijn granola uit een onherhaalbare mix van allemaal dingen in de kast ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moest ook even nadenken toen ik het probeerde op te schrijven!

      Verwijderen
  5. Ik ben precies toch niet helemaal mee met blogland, want ik at nog nooit granola. Ik moet dringend dat zakje uit de goodiebag eens vastpakken ;). Maar jouw recept hou ik in het achterhoofd, want ik ben nog steeds op zoek naar gezonde tussendoortjes die ook genoeg vullen! Merc!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de tip en het recept, neem ik zeker mee!
    Hele leuke blog trouwens, zopas ontdekt maar ik zet hem meteen onder mijn "Leuke blogs"-lijst. Kijk jij ook even bij mij? (wil ook wat reclame maken ;-)) Ik kom hier in ieder geval nog terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat staat al een tijdje op mijn to-do lijstje, dit lijkt me een goed recept om van te vertrekken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!

Mogelijk gemaakt door Blogger.