De verjaardagssweater

Gisteren was meneer lielebeesje jarig. Toen ik 'm een dikke week geleden vroeg wat hij graag wilde voor zijn verjaardag - en ik er meteen aan toevoegde: "En zeg nu niet: dat je wat opruimt!"* - was het antwoord: "Dat je wat opruimt." Zucht. En vervolgens: "Niks materieels en toch iets leuks." Zuchterdezucht.

* Ik heb een excuus hoor: zie mijn profiel, daar staat iets in over erfelijk belast zijn met het gen waardoor je niets kan weggooien.
Na vijf inspiratieloze dagen besloot ik een sweater voor hem te naaien. Ok, dat is wel materieel, maar toch leuk (want dat heb ik nog nooit voor hem gedaan) én ik heb iets opgeruimd (een stofje uit mijn kast - wie het kleine niet eert ...)!


Mijn Instagram-vriendjes behoedden mij voor kleurencombinaties die tot een te hoog pyjamagehalte zouden kunnen leiden, dus ik ging voor volledig effen - allez, gespikkeld - rood (want daar staat hij echt goed mee!). Plots vreesde ik ook nog een Rode Duivel-effect, dus zelfs zwarte boordjes werden vermeden. Het enige 'folieke' is de donkerblauwe paspel en daar ben ik achteraf bekeken echt content mee.
Ik nam zijn maten met het excuus dat ik aan een patroontest voor een mannenhemd wilde meedoen (wat hij achteraf gezien toch wel louche vond) en tekende en knipte woensdagvoormiddag de patroondelen. Het plan was om 'm donderdagavond stiekem in mekaar te steken, tot meneer lielebeesje doodleuk zei dat zijn vergadering niet doorging, Aarghh! Maar het geluk was aan mijn kant, want donderdagavond besloot hij plots om naar de voetbal te gaan kijken bij een vriend ...

Aanpassingen: ik nam een maat S (volgens de metingen moest het XS zijn, op de heupen na, maar dat weigerde ik te geloven - liever te groot dan te klein). De lengte behield ik, de mouwen werden dankzij enkele voorgangers in blogland met drie cm verlengd. Hij past perfect, dixit meneer lielebeesje.

Omdat ik een stofje uit mijn kast viste (UWYH), moest ik het stellen met 1,5 m. Het betere millimeterwerk was dus nodig. Note to self: knip bij stoftekort de zoomboord door en niet de halsboord, gewoon omdat die laatste het kleinste patroondeel is, denk liever na over de zichtbaarheid van die extra naad.


Op een geflockte vaderdag-T-shirt na, kreeg meneer lielebeesje nog nooit een zelfgemaakt kledingstuk van mij, maar dat is nu rechtgezet! Hij heeft de sweater gisteren meteen aangetrokken en vanmorgen vroeg hij: "Vind je dat ik 'm kan aandoen voor mijn werk?" Ja hoor, daar heeft hij mee gescoord bij mij!

Gelukkige verjaardag, liefje!


Patroon: Chess Sweater - La Maison Victor (editie 1 / jan.-feb. 2015).
Rode gespikkelde sweaterstof: Pauli.
Donkerblauwe elastische paspel: Hexagoon.


20 opmerkingen

 1. Die staat ook nog op mijn planning, dus ik ben blij met de maatinfo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat ook superhandig, als anderen iets vertellen over maat of pasvorm!

   Verwijderen
 2. ik maakte hem ook als verjaardagscadeau :-) perfecte versie deze trouwens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waw! Wat een skills. Ik heb nog nooit iets voor mezelf of voor een volwassene een stuk gemaakt. En dan van de eerste keer alles goed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eindelijk is dit supergemakkelijk, met een goede overlocksteek op de naaimachine (ik heb geen overlock). Sweaterstof vind ik trouwens beter te hanteren dan tricot en het duurt veel minder lang dan bv. een meisjeskleedje. Een aanrader!

   Verwijderen
 4. Aha, hij is super geworden! En hé, als hij er mee wil gaan werken : Good job! Een man met stijl ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een primeur... meneer Lielebeesje himself ;). Opgeruimd, uwyh én een schoon trui... da's scoren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kreeg ongeveer 3 minuten de tijd om foto's te nemen en hij wilde alleen voor een oranje muur gaan staan, niet geweldig met dat rood, maar ach ...

   Verwijderen
  2. Ik kan me er iets bij voorstellen ;) #gezamenlijkezucht #diemenerentoch

   Verwijderen
 6. Prachtig ! Als dat geen leuke verrassing was, dan weet ik het niet meer hoor !
  (Oh ja, dat van "Dat je wat opruimt." ga ik hier echt niet vertellen #kwestievangeenwoordenindemondteleggen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan kunnen we samen zuchten. ;-)
   Hij vraagt het nog steeds hoor, dat gaat helaas niet weg door een trui te maken!

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Inspiratie uit de FB-groep. ;-)
   Ik had te weinig paspel om de achterkant ook zo te maken, maar achteraf bekeken vind ik het prima zo!

   Verwijderen
 8. Heel goed geslaagd die blauwe paspel! Helemaal rood was inderdaad iets te saai geweest en die paspel ertussen zorgt voor een leuke extra zonder dat pyama gehalte, top!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel Mooi! Ik denk dat ik manlief ook blij kan maken met zo'n trui ... misschien toch ook maar eens proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!

Mogelijk gemaakt door Blogger.