Letters en figuren punniken - hoe doe je dat?

Het was al lang geleden dat ik nog eens een kraamcadeautje maakte. En ik had al lang geleden het idee gepind om een naam te vormen met punnikdraad. Eén-en-één is twee, een nieuw cadeau-ideetje was geboren!


Ik geef het toe: ik wilde wel een naam maken in punnikdraad, maar die vele meters draad zelf met de hand punniken, dat zag ik niet echt zitten. Het breimolentje van Prym stak mij dan ook al een tijdje de ogen uit. Laatst ging ik toch overstag voor de aankoop. In het begin was het een gepriegel en het heeft een paar Youtube-filmpjes en vooral veel doorzettingsvermogen gekost, maar nu ben ik er helemaal mee weg. En de kinderen ook. In een kwartiertje maak je al gauw meerdere meters!

Een paar weken geleden mochten we naar de babyborrel van Niene. Ons envelopje vulden we aan met een gepunnikte naam en een klein tutdoekje dat ik maakte op basis van het geboortekaartje. Hiervoor gebruikte ik een restje fleece, een touwtje van aan een papieren zak en de ecologische inkt van Bobbin Hood.

Hoe maak je het?

Voor de naam breide ik eerst de juiste lengte van punnikdraad (vorm de letters eens en leg ze voor je op tafel) en daarna reeg ik er een ijzerdraad door. Dan boog ik de draad in de juiste vorm. Op de plaatsen waar er stukken kruisten of tegen elkaar kwamen, zette ik ze met enkele steekjes vast. Als laatste legde ik de naam nog een nachtje onder een zware stapel boeken om 'm mooi plat te maken.


Je kan de naam gemakkelijk ophangen, maar het staat ook heel mooi op een rekje of kast.


Intussen maakten we ook voor baby Julia zo'n cadeautje en kreeg Lenes kamer wat extra decoratie. Met een restje maakte ik nog een hartje. Het moeten niet per se namen of zelfs maar letters zijn, toch? Ik zag trouwens ook al kleinere namen en figuurtjes als caketoppers, dat ga ik zeker eens uitproberen!

Wat vinden jullie, een geslaagd cadeautje?


Breimolentje: Prym - Veritas.
Tutdoekje: zelf getekend op basis van het geboortekaartje.
Inkt voor het snoetje van het konijntje: Bobbin Hood.

10 opmerkingen

 1. Super idee! Dat maakt het envelopje meteen een stuk persoonlijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg leuk. En dat ijzerdraad rijg je er simpel doorheen? Dat is dan vrij dun ijzerdraad, of niet? En dat zie je niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat gaat best vlot. Ik verstevigde wel de uiteinden, zoals je een gat zou stoppen. Verder zie je er niets van. Ik gebruikte ijzerdraad die zo bij draadomheiningen hoort.

   Verwijderen
 3. Amai zo tof gevonden. Bedankt voor de uitleg en de tip van het apparaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou heel blij zijn met zo'n cadeau als kersverse mama! Toffe kleurtjes ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je gaf me ineens inspiratie. Heb al een lang koord gepunnikt, maar vraag me af hoe dik het ijzerdraad is dat je er doorheen doet?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ....en o ja, hoe groot zijn je letters ongeveer?
  Merci alvast.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!

Mogelijk gemaakt door Blogger.