Len(t)efeest #2: het kleedje

"Mama, ik heb vannacht gehuild," zei ze, de ochtend na haar Len(t)efeest.
"Waarom, liefje?" vroeg ik. "Omdat het voorbij is!"
Daarmee verwoordde ze exact wat wij ook voelden: dat het een supertof feest was, met heel mooie woorden en gebaren van de familie, dat er een geweldige sfeer was, mooi weer, een prachtig versierde tent, lekker eten, toffe cadeautjes ... Kortom, een heel fijn samen-zijn en een geslaagde manier om te zeggen: ik ben nu een groot meisje! We genieten nog elke dag na!


Wat er ook was, was een heel mooi kleedje, al zeg ik het zelf. Een testkleedje waar ze in zwom (maat 5 jaar, lengte 8 jaar voor mijn ultrasmalle 7,5-jarige) en een stofkeuze en paspelcombinatie van dochterlief waar ik het niet echt mee eens was, deden me het ergste vrezen, maar kijk ... niets is minder waar: ik ben 100 % tevreden van het resultaat. En belangrijker nog: zij ook! Die blinkende oogjes, daar doe je het toch voor? Een kind dat straalt, vind ik de mooiste manier om dankbaarheid te tonen.
Een wolkenstofje dus, met een frambooskleurige satijnen paspel: een contrast dat het kleedje achteraf bekeken echt wel nodig had. Voor het patroon vertrok ik van Tinny Returns van Straight Grain. Het werd de versie met aangeknipte mouwtjes en een cirkelrok, want oh ja, het zwiergehalte is hier nog steeds een maatstaf voor succes. Ik haalde Ans handleiding voor 'geïmproviseerde plooitjes' erbij voor het voorpand. Die lap met plooitjes deed me dan weer besluiten om de halslijn aan te passen, een beetje zoals Lily in Stof voor Durf-het-Zelvers 2. De V-vormige neklijn komt dan weer van Once Upon a Party van IeneMiene, het patroon dat al overgetekend klaar lag en lange tijd de grootste kanshebber was om het te schoppen tot Len(t)efeest-outfit van dochterlief. Haar liefde voor plooitjes was echter minder groot dan de mijne en klant is koning (al smokkelde ik dus wel andere plooitjes binnen, ha!). De paspel liet ik over de hele hals- en neklijn doorlopen - blij dat ik dat al eens geoefend had bij het testkleedje!
Uiteindelijk zorgden een strakke deadline en vooral de redenering 'ik kan toch echt geen maat 4 jaar naaien voor een bijna 8-jarige' ervoor dat ik het patroon van het testkleedje gewoon aan beide zijnaden een halve cm versmalde (in totaal 2 cm dus) en dat bleek de perfecte oplossing te zijn. Om alles nog wat feestelijker te maken, waagde ik me aan een onderrok in tule. Blijkbaar moet je daar helemaal niet zo'n waaghals voor zijn - of was het beginnersgeluk? -, maar daarover vertel ik nog wel een andere keer.
Zo, kleedjesgewijs lijken me dat meer dan genoeg details. Nu laat ik me nog even helemaal gaan in de foto's ...
  Dans, lach, fluit,
zing, schommel,
huppel, spring ...
... de wereld in!

Len(t)efeest - 5 mei 2016


Oh ja, lentefeesten zijn een echte aanrader: hadden we geweten dat ze 'ik ben al groot, ik doe het zelf wel' zo flink ging toepassen, dan hadden we het een jaar eerder gevierd! *


Patroon: Tinny Returns van Straight Grain Patterns, met een rijtje improvisational pleating, een vleugje Once Upon A Party van IeneMiene en een snuifje Stof voor Durf-het-Zelvers 2 van Griet De Smedt.
Stof: Peri Sky C35 uit de Landscape-collectie van Michael Miller.
Satijnen paspel en blinde rits: Veritas.
Frambooskleurige cardigan: K3 - JBC.
Schoentjes: Rondinella.
* Hier in het Leuvense gebeurt dat pas in het tweede leerjaar.

19 opmerkingen

 1. Prachtig! Fijn dat het zo een zalig feest was!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe mooi!! De dochter had gelijk met haar keuze. En wat een leuke foto's!! Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel!
   De fotoshoot was welgeteld vier dagen voor het feest, toen het eindelijk eens wat zonnig was (te veel zon zelfs). Dat heeft toch ook nog wel wat stress opgeleverd! ;-)

   Verwijderen
 3. Hoe mooi!! De dochter had gelijk met haar keuze. En wat een leuke foto's!! Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was al weken aan het uitkijken naar deze post :-) Dus toen ik hem vanochtend in mijn feed zag staan, kon ik niet anders dan meteen doorklikken. En het resultaat is precies wat ik ervan gehoopt had! Ik ben helemaal fan van de paspelhalslijn die in plooitjes doorloopt. Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, zo lief! Ik heb vaak aan je gedacht tijdens het maakproces ... en ook wel weer getwijfeld: had ik Eva's aanbod maar niet afgeslagen, het had er ongetwijfeld duizend keer beter uitgezien! Maar uiteindelijk was het te leuk om dit zelf te doen, zijn we allemaal blij met het resultaat en was de voldoening toch net iets groter omdat ik het zelf heb gemaakt. Maar er kunnen nog andere samenwerkingen komen eh! Graag zelfs!

   Verwijderen
 5. Mooie Lene
  Mooi kleedje
  Mooi weer
  Mooie dag!!

  Een super dikke proficiat voor Lene, maar ook voor jou om er zoiets prachtigs van te maken!! En laat het nu niet in de kast mooi liggen wezen, he! Aandoen!! zoveel mogelijk!!! Ik zal erop toezien!

  Ps. Respect dat jij zoveel moed hebt om al die patronen met elkaar te combineren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Elke, superlief!
   Jij zou ook moeten bloggen, je moet hier helemaal niet voor onderdoen!
   En dat patronen combineren lijkt in mijn bericht misschien wel iets indrukwekkender dan het in werkelijkheid was. ;-)

   Verwijderen
 6. Echt een heel mooi kleedje ... lief meisje... zo fijn dat je dochter er zo heeft kunnen van genieten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waauw,supermooi geworden!! En knap dat je die patronen allemaal zo weet te combineren, indrukwekkend hoor!! Stofkeuze en die paspel: love it!! Je dochter straalt!! En leuk om het provinciaal domein te herkennen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi! En fijn dat jullie zo'n leuke dag hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig, Els! En je dochter straalt 💙

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!

Mogelijk gemaakt door Blogger.