Mmm ... speculaasgranola!

Ik schreef al eerder een berichtje over hoe ik mijn granola het liefst maak, maar natuurlijk doe ik dat niet elke keer op dezelfde manier. Met de Sint in het land werd het ook weer speculaastijd en dus paste ik het recept een beetje aan. Tijdelijk, dacht ik, maar ik vind dit echt zo lekker dat het wel eens een blijvertje zou kunnen worden. Speciaal voor Karen post ik hier even het recept. ;-)




Ingrediënten voor één overvolle bakplaat:
  • 200 g mix van noten: bij speculaas hoort natuurlijk amandel, dus ik nam voor ruim de helft amandel en vulde aan met hazel- en walnoten (of cashew-, brasilnoten ...)
  • 700 g havermout: ik haalde grote havervlokken in de natuurwinkel, in granola is dat echt nog véél lekkerder dan gewone havermout
  • 80 g mix van pitten en zaden; bij ons: zonnebloempitten en chiazaadjes
  • 5 eetlepels kokosolie: ik gebruik niet-geraffineerde kokosolie
  • 2 à 3 eetlepels speculaaskruiden, onder andere te vinden bij Delhaize of in de natuurwinkel, maar ook eenvoudig zelf te maken (de versie met vanille is hier echter nog populairder geworden dan die met speculaaskruiden)
  • een flinke scheut agavesiroop (of honing of ahornsiroop of een andere zoetstof naar wens)
  • eventueel, maar ik heb het liever zonder: een vijftal gehakte (medjool) dadels
  • eventueel: verkruimelde speculaasjes

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Hak de noten. Dat kan met de hand, maar ook in de blender of met het hakmolentje dat bij je mixer zit (van dat laatste ben ik een grote fan).
  • Voeg de havervlokken, de pitten en zaadjes toe.
  • Voeg de kokosolie, de speculaaskruiden een flinke scheut agavesiroop toe.
  • Voeg indien gewenst gehakte dadels toe.
  • Meng alles goed door elkaar, hier moet je je handen vuil maken!
  • Spreid alles uit over een bakplaat. Je kan deze eerst invetten of met bakpapier bedekken, ik gebruik zo'n siliconen bakmatje dat ik gewoon moet afwassen en dan kan hergebruiken.
  • Zet de bakplaat in de oven gedurende 20 à 25 minuten op 200° C. Roer om de vijf minuten alles eens goed om, vooral aan de randen.
  • Laat afkoelen en bewaar in glazen bokalen.

Ik eet mijn granola 's morgens het liefst met witte yoghurt en vers fruit. Als ik daar geen tijd voor heb, vervang ik het vers fruit al eens door een lepeltje (bosbessen)confituur. En op zondag mag het al eens iets meer zijn, dan verkruimel ik een speculaasje erover. Mmmm ...

Ik heb trouwens nog nooit iets gebakken met zo'n lekkere geur, die twee dagen later nog steeds in ons huis hangt, dat is hier echt zalig binnenkomen nu!




Smakelijk!

11 opmerkingen

  1. Dat is een goede tip se!
    Ik maak doorgaans ook zelf mijn granola, en zal deze de volgende keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Het zijn slechte smartphonefoto's, maar de smaak is des te beter! ;-)

      Verwijderen
  3. Ziet er zeker en vast niet slecht uit! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat klinkt als een heerlijk recept en gezellig dat de geur twee dagen bleef hangen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lijkt me een heel lekkere versie!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lijkt me een heel lekkere versie!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er heeeeeerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!

Mogelijk gemaakt door Blogger.