vrijdag 26 december 2014

Receptjes: cheesecake en mangosorbet, lactose- en sojavrij

Bij kerstavond is het traditie dat mijn schoonmoeder de hoofdschotel maakt en dat de andere gangen (hapjes, soep en dessert) gemaakt worden door de zonen en schoondochters. Dit jaar mochten wij voor het dessert zorgen. De voorwaarden:

1. Niet al te veel werk meer op het moment zelf. Enkel 'mise en place', zou Jeroen zeggen.
2. Een beetje kindvriendelijk.
3. Volledig lactose-, soja- en chocoladevrij, want ik wilde niet dat mijn schoonzus iets aparts kreeg, maar gewoon kon mee-eten met de anderen.
4. Ik kan het nooit bij één ding houden, een dessertbordje dus.

De zoektocht naar ideeën begon en mijn Pinterest-bord met recepten geraakte weer wat voller. Om een lang verhaal kort te maken, het werd cheesecake met mangosorbet en vers fruit. En het was nog lekker ook!




Ik heb de recepten niet zelf uitgevonden, maar wel één en ander aangepast en omgerekend, dus ik deel ze graag met u!


Lactose- en sojavrije mini-cheesecakes
Dit recept is bedoeld om mini-cheesecakejes te maken in een muffinvorm.
Voor 12 cheesecakejes:

Ingrediënten:
Bodem:
- een half pak of ca. 130 g Bastogne-koekjes. dat was de enige speculaas zonder 'sporen van melk of soja' die ik kon vinden, anders had ik er zelf gebakken.
- 50 g kokosolie, o.a. te koop in de natuurwinkel. Of neem boter die geschikt is.
Wil je compleet 'vegan' gaan, dan vervang je het bovenstaande door:
- 1 cup medjool dadels
- 1 cup walnoten of amandelen
Vulling:
- 1,5 cup of ca. 200 g ongezouten cashewnoten
- 1/4 cup of 125 ml citroensap. Ik gebruikte limoensap en zou er volgende keer wat minder in doen, bv. 100 ml.
- 1/3 cup of 80 ml kokosolie
- 1/2 cup of 125 ml kokosmelk
- 1/2 cup of 125 ml ahornsiroop (oftewel maple syrup). Ik had dat niet in huis en gebruikte agavesiroop. Ging even goed. Honing kan ook. Ik gebruikte iets meer om het zure van de limoen wat te compenseren.
- wat verse bosbessen en / of bosbessenconfituur. Frambozen(confituur) kan ook.

Bereiding:
Bodem:
- Verkruimel de speculaaskoekjes. Ik doe dat in het hakmolentje dat bij onze mixer hoort.
- Smelt de kokosolie indien nodig (30 seconden in de microgolfoven).
- Meng de verkruimelde speculaas met de kokosolie.
- Neem je muffinvorm. Je kan deze invetten met kokosolie en in het oorspronkelijke recept staat de tip om er overal een reepje bakpapier (of reepjes van een broodzak) in te leggen, zodat je de cheesecakejes er later gemakkelijk uit kan trekken, maar ik gebruikte gewoon papieren muffinvormpjes en sloeg het invetten dus over.
- Schep in elk vormpje wat van het speculaasmengsel en druk aan met een cocktailstamper of de bodem van een glas.
- Zet in de diepvriezer om op te stijven.




'Vegan' alternatief:
- Week de dadels 10 minuten in warm water en laat uitlekken.
- Hak ze fijn in de keukenrobot tot ze een bal vormen. Haal ze eruit.
- Doe de noten in de keukenrobot en maal ze tot meel.
- Voeg de dadels toe en meng.
- Vorm de bodem zoals hierboven beschreven.

Vulling:
- Opgelet, je moet de cashewnoten 4 à 6 uur op voorhand in water weken en dan laten uitlekken.
- Doe alle ingrediënten voor de vulling in de keukenrobot of blender (of dat hakmolentje) en mix tot een glad mengsel (duurt ongeveer een minuut, indien nodig tussendoor eens omscheppen of wat vocht - sap of siroop - bijvoegen).
- Haal de muffinvorm uit de diepvriezer en verdeel het mengsel over de 12 vormpjes. Tik eens met de vorm op het aanrecht als er bubbels in zitten.
- Optioneel: voeg wat bobessenconfituur toe in elk vormpje en maak een paar spiraalvormige bewegingen met een cocktailprikker of satéstokje.
- Dek af met plasticfolie en laat 4 à 6 uur opstijven in de diepvriezer. Je kan ze 1 à 2 weken bewaren.




Serveren:
- Haal ze ca. 10 minunten op voorhand uit de diepvriezer en verwijder de papieren muffinvormpjes.
- Werk af met verse bosbessen.

Bron: aangepaste versie van dit recept (Minimalist Baker).


Lactose- en sojavrije mangosorbet
Dit is zeker genoeg voor 12 bolletjes bij de cheesecakjes, als je er op voorhand niet te veel van snoept ...

Ingrediënten:
- 3 cups of ca. 500 g bevroren mangostukjes. Verse mango snijden en invriezen is natuurlijk een optie, maar ik haalde gewoon een zak in de Colruyt.
- 1/2 cup of 125 ml ongezoet ananassap. Volgens het recept is sinaasappelsap ook mogelijk. Ik had geen van beide in huis, dus ik gebruikte appelsap. Vond ik wel passen, aangezien dat appelsap gemaakt is van de appels uit de tuin van de schoonouders.
- 1/4 cup of 60 ml amandel- of kokosmelk. Ik gebruikte de kokosmelk die ik overhad van de cheesecakejes natuurlijk.

Bereiding:
- Doe alles in de blender (of dat hakmolentje) en mix tot een glad mengsel. Om mijn hakmolentje wat te sparen, had ik de mangoblokjes wel al iets op voorhand uit de diepvriezer gehaald.
- Je kan het onmiddellijk opeten (heb ik natuurlijk uitgeprobeerd) of laten opstijven in de diepvriezer.






Serveren:
- Haal de sorbet 15 à 20 minuten voor het serveren uit de diepvriezer.
- Schep in bolletjes.

Bron: dit recept (Perry's Plate).


De 'mise en place'
Ik trok zo'n fancy streepje bosbessenconfituur op elk bordje en zette daar het cheesecakeje bij. Vervolgens schepte ik er een bolletje mangosorbet naast, met een vers muntblaadje erop (nog uit de tuin!). Ik garneerde met vers fruit: bosbessen, mangoreepjes, kiwi en sterfruit. Tot slot strooide ik er wat van het speculaaskruimelmengsel over dat ik nog overhad van de bodem van de cheesecakejes.




Smakelijk!


Ik moet zeggen, met het zoeken naar geschikte recepten is er een beetje een wereld voor mij opengegaan, ik vond het heel leuk om te experimenteren. Vooral van de mangosorbet was ik heel tevreden: maar drie ingrediënten, vijf minuten werk, meteen consumeerbaar en een gezonder alternatief voor ijs. Dat gaat hier nog veel gemaakt worden!*

* Trouwens, als je bevroren plakjes banaan mixt (eventueel met stukjes chocolade), heb je ook in één-twee-drie een lekker ijsje!


Worden onze kerstdessertjes de jouwe bij Oud of Nieuw? Ik hoor het graag!

Fijne feesten nog!


6 opmerkingen:

  1. Super. Dat ga ik maken voor mezelf voor oud of nieuw! Zelf intolerant voor cacao en dierlijke melkproducten en dan is een dessert toch een uitdaging. Dankjewel!
    En een super crea 2015!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het kon, dan bracht ik het langs!
      Vooral de sorbet was een topper, en zo snel klaar! Ik ga onze diepvriezer vol fruit stoppen! ;-)
      Voor jou ook een geweldig 2015!

      Verwijderen
  2. Groot gelijk om iets te maken waar ze gewoon van kunnen mee-eten. Hier is er een gluten allergie en we proberen ook desserts te maken dat er gewoon meegegeten kan worden.
    Nog fijne feestdagen en een fantastisch 2015!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke blogje! graag om hier te blijven lezen...groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dessertje om te onthouden, hier ook een lactose-intolerante in huis :-) Ziet er superlekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties vind ik leuk, bedankt!