woensdag 28 mei 2014

Vlierbloesemsiroop bis

Ik maakte het al eerder, maar nadat er vorig jaar verschillende flessen ontploften en ik de plakkerige keuken / koelkast beu was, besloot ik om dit jaar maar terug een recept zonder citroenzuur te proberen en weer over te schakelen op de versie die je moet koken. Ik gebruikte deze keer het recept van NelleKus, waarvoor dank!

Dankzij de belevenissen van vorig jaar noemen onze kinderen het trouwens 'plofsap', dat is ook wel iets gemakkelijker uit te spreken dan vlierbloesemsiroop, en iedereen in huis weet waarover het gaat. ;-)




Ik neem het recept hier even over, want ik heb er wel één en ander aan toe te voegen. ;-)
Het lijkt veel werk (lang bericht), maar dat valt best mee als je mijn tips in acht neemt
en je hebt er een zomer lang plezier van!


Stap 1
Bloemschermen plukken!
Eenmaal de schermen geplukt, knip je zoveel mogelijk steeltjes eraf. 
Enkel de bloesempjes doe je in een grote pot. 

Vraag je vervolgens af waarom je dit klusje niet buiten hebt gedaan.
Ga vol goede moed de strijd aan met de duizend kleine beestjes
die nu blijgezind je keuken verkennen.
Of doe het dus toch maar buiten, je ben gewaarschuwd.


Stap 2
Water erbij doen totdat alle bloesempjes onder water staan.
De bloesem had ik stevig aangeduwd.
Citroenen persen. Sap bij bloesem gieten.
1 citroen per liter.

Vorig jaar hadden we een heerlijk fris siroopje, dankzij het recept met citroenzuur.
Ik zou bij nader inzien dan ook dubbel zo veel citroenen
gebruiken bij dit recept.
Nu los ik dit op door altijd
een scheutje limoensap toe te voegen in het glas.


Stap 3
Is de makkelijkste ... 24 uur niets doen!

Wel zorgen dat de kinderen er ook 24 uur af kunnen blijven.
Mama, wat zit er in die grote emmer (met deksel gelukkig)?
Mag ik eens kijken?


Stap 4
Leg een oude (er komen vlekken in) theedoek in een zeef. En zet deze in een pot.
Giet het bloesembrouwsel op de theedoek door de zeef heen.
Zo wordt het heel goed gezeefd. De beestjes, bloemetjes en citroenpulp... alles weg.
Je houdt een troebel geel sap over.

Gebruik een neteldoek en verbaas je
over die duizend beestjes die nog in het sap zitten
en die daar met gemak door kunnen.
Probeer het vervolgens nog een paar keer extra te zeven
en merk dat dat niet helpt.
Gebruik een koffiefilter en stel vast
dat je aan het tempo waarmee het sap erdoor druppelt,
nog drie dagen gaat moeten wachten.
Neem tot slot een gewone keukenhanddoek (een theedoek dus)
en hop, daar heb je in een handomdraai het perfecte sap.
Of gebruik meteen een theedoek / keukenhanddoek, je bent gewaarschuwd.


Stap 5
Voeg suiker toe, 500 gram per liter.

Wel zoet dus, maar he, het is siroop.


Stap 6
Breng dit aan de kook.
De suiker lost op.
Laat het ongeveer 5 à 10 minuten doorkoken. 

En roer natuurlijk alles regelmatig door met een houten lepel.


Stap 7 
Giet het nog warme sap in (uitgekookte) flessen.
Je giet totdat het gaat overstromen, zodat het bol staat.
Dop stevig aandraaien.

Ik plukte in al mijn enthousiasme ongeveer 130 bloemschermen.
Ik moest 7 liter water toevoegen en dus ook 7 citroenen
(maar zie hierboven, ik zou er heel wat meer toevoegen).
Dit gaf nadien ongeveer 8 liter sap,
dus ik voegde 4 kilogram suiker toe.
En toen moest ik terug naar de kelder
om extra potten en flessen te zoeken.
Uiteindelijk vulde ik er 19, in verschillende maten en vormen.


Stap 8
Laat afkoelen.

Gelukt!


Stap 9
Leuke labels maken?

Moet ik nog doen.
Die van NelleKus vind ik trouwens supermooi!


Stap 10 
Santé!

Klein beetje siroop aanlengen met water.
Ook heerlijk met prikwater, wijn, prosecco, cava of champagne!

Ik voeg nu dus ook altijd een scheutje limoensap toe.
Met gin of rum is het ook heel lekker.

Maar de beste ontdekking is de cocktail Hugo.
An van Jace did it! postte hier het recept, waarvoor dank!


Volgende keer wel in een groot wijnglas doen ...


P.S: Je vindt me tegenwoordig ook terug op Instagram, @lielebeesje. Welkom!

9 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me heerlijk! Ik ga er straks ook werk van maken. Er hangen deze keer heel veel vlierbloesemschermen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, ik vermoed dat de zetduivel a.k.a. de letterfretter aan het werk is geweest bij jou --> zwermen?! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, overgenomen van bij NelleKus en niet goed nagelezen. Is aangepast, bedankt! ;-)

      Verwijderen
  3. Lol, plofsap... En uw gesoufleerd blogbericht ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat grappig, ik ben EXACT hetzelfde blogbericht aan het schrijven ;). ALlee, nog een klein beetje anders he, maar zelfde onderwerp etc ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. amai wat een avontuur met al die doeken en beestjes ;) Ik ga eens effe kijken naar die hugo sé !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik probeerde die hugo eens in een licht gevarieerde vorm ( met rum en zonder bubbles ) en dat is ook lekker. foto op mijn faceookpagina ;) : https://www.facebook.com/mooisvanme?hc_location=timeline 't is lekker dus merci voor de tip !

      Verwijderen
  6. jaloers dat ik dit dit jaar niet gedaan heb.
    in september maakte ik wel vlierbessensiroop. Maar de bloesem ben ik dit jaar vergeten, weet zelfs niet hoe het smaakt. Ik probeer volgend jaar niet te vergeten hihi. Ben je gelijk gaan volgen, je hebt een leuke blog. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen